top of page

Hakkımızda

Ardahan Hakiki Çiçek Balı, bal üretimi için en uygun yer olan yüksek Ardahan platosundaki yüzlerce çeşit çiçekten genleriyle oynanmamış Kafkas Irkı bal arıları tarafından üretilen tamamen doğal bir baldır. Yılın yaklaşık 5 ayı boyunca kar altında kalan Ardahan toprağının çiçek örtüsü inanılmaz zengindir. Sadece 2600 metre yükseklikteki Ilgar dağının eteklerinde bile 650 çeşit çiçek bulunmaktadır. Ardahan Hakiki Çiçek Balı, Ardahan platolarının bu zengin çiçek örtüsünden üretilmiş; rengiyle, kokusuyla ve lezzetiyle gerçek bir çiçek balıdır.

 

Kuran ve hadislerin ışığında ayrıca bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre bal bir besinden ziyade çok faydalı bir ilaçtır. Bilinç eksikliği sebebiyle kıymeti bilinemeyen bu mucizevi gıda Kuran ifadesiyle insanlara şifadır. Bu kadar genel bir şekilde tüm insanlara şifa olarak Kuran'da tanımlanan başka bir gıda yoktur. Yeni bilimsel gelişmeler ve araştırmalar her gün balın yeni faydalarını ortaya koymaktadır. Gelişmiş toplumlarda doktorlar, bal tedavisinden özellikle yaraları iyileştirmede faydalanıyorlar. Biz de yaptığımız denemeler sonucunda özellikle yanıkların ve yaraların tedavisinde inanılmaz iyileştirici etkilerini defarlarca müşahade ettik. Balın kıymeti önümüzdeki yıllarda bilim tarafından da çok daha net bir şekilde  anlaşılacaktır.

 

Burada en önemli husus, balın gerçeğinin ve kalitelisinin bulunmasıdır. Bir çok reçelden farksız bal, piyasada satılmaktadır. Ayrıca meyvelerin ve ormanların çok bol olduğu bölgelerdeki ballar çiçekten ziyade meyve ve çam balıdır.

 

Sonuç olarak, çiçek özlerinden elde edilen hakiki çiçek balı insanlık için vazgeçilmez bir nimettir. Bu sebeple biz de, başlangıçta sadece kendimiz için Ardahan'ın kır çiçekleri bol, balı meşhur yaylalarından toplayıp getirdiğimiz Ardahan Hakiki Çiçek Balı'nı sizlerin alımına sunuyoruz. Balın şifasından faydalanmak isteyenlere tavsiyemiz, bizden almasalar da mutlaka hakiki çiçek balı temin etmeleridir.

NE KADAR ORGANİK?

“Kafkas Arısı Çiçek Balı”  olarak da bilinen Ardahan-balı, Ardahan'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan yüzlerce çeşit polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmektedir.

 

Yöremizde tarımsal amaçlı ilaçlama ve gübreleme de olmadığından, üretilen bal tamamen  doğaldır. Bunun ispatı da son derece kolaydır. Çünkü bilindiği gibi Ardahan yöresinde ekonomik değeri olan hiç bir tarım ürünü üretilmemektedir.  Dünyanın en verimli toprağı olan Çernozyum toprağına  sahip olan Ardahan yöresinde ne yazık ki yazın dahi sıcaklığın eksi seviyelere ulaşması yani don olayının olması, bölgede tarımın yapılmasına engel olmaktadır. Sonuç olarak bölgede yetiştirilen tarım ürünleri buğday arpa ve yulaf dışına çıkmamaktadır.

 

Bilindiği gibi bu bitkiler için ilaçlama v.b. teknikler yapılmamaktadır. Çünkü gerek yoktur. Bu da bölgenin yeşil bitki örtüsünün tamamen organik olduğunun bir göstergesidir. İşte bütün bu sebeplerden dolayıdır ki Ardahan Hakiki Çiçek Balı tamamen organiktir.

 

BAL MUCİZESİ

Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen organlarında INVERTAZ enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.

 

Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır.

 

Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. Örneğin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Bir arının yarım kilo bal yapabilmesi için 3 milyon 750 bin çiçeğe konması gerekir. Bir peteği doldurmak için 100 milyon çiçekten nektar (öz) emmesi ve 100 bin km kanat çırpması gerekir.

 

HAKİKİ BAL DONAR, KRİSTALİZE OLUR

Halk, donmuş balı hileli sanıyor. Aslında süzme ballar terkibinde bulunan Dakstroz'un maya tesiri yaparak zamanla balın bulunduğu kabın altından başlamak üzere saçak halinde (granüle) donmaya beyaz bir renk almaya başlar. Bu tür ballar hakiki çiçek ballarıdır. Balın zamanla donması kremleşmesi balın iyi bal olduğunun bir göstergesidir. Donmuş balı yemeği sevmiyorsak 40-50 derecelik ısıda hiç bir değişikliğe yol açmadan sıvılaştırabiliriz.

 

Dış ülkelerde donmuş bal daha çok rağbet görmektedir. Yıllar önce kavanozlara konan balın donmuş olarak İtalya-Napoli civarında bulunması, terkibinde değişiklik olmadan günümüze kadar kalması balın değerini daha çok arttırmıştır. İnsanların çok eski zamanlarda tahminen 7000 yıl önce arı besledikleri, bal yedikleri ve bazı hastalıklarda ilaç gibi kullandıkları anlaşılmaktadır.

bottom of page